Medanta

Kun oma mieskin vaihtoi jenkkipöksyt meidän kokkihousuihin

Ravintola-alalla oleva mieheni tilasi pitkään mukavia fleece-vyötäröisiä työhousuja Jenkeistä, kun ei täältä Suomesta mieleisiään löytänyt

Heitin jossakin välissä hänelle, että kokeilepa näitä meidän Medantan housuja. Alkujaan hammaslääkäreille ja hoivahenkilökunnalle suunnitellut housut ovat mukavat ja hygieeniset – eli materiaaliltaan myös ravintolaan sopivat.

Mies tykkäsi ja lopetti kokkipöksyjen Amerikoista tilaamisen. Tämä kokeilu sysäsi myös Medantassa idean liikkeelle. Veimme nämä unisex-malliset ja lahkeista säädettävät Chef-housumme Gastro-messuille kilpailemaan vuoden 2016 parhaasta tuotteesta. Ja ykköspalkintohan sieltä tuli.

Kun toimitusjohtaja Anu Kivelä ja suunnittelu- ja tuotantojohtaja Taina Steiner pyysivät minua kuusi vuotta sitten myyntipäälliköksi Medantaan, minun ei kauan tarvinnut ratkaisua miettiä. Tuolloin myimme terveyspuolen vaatteita, ja nykyään meidät tunnetaan myös ravintola-alan työvaatteista.

Kehitämme asiakkaiden kanssa yhdessä heidän brändiinsä sopivia ja juuri heidän haluamiaan vaatteita ja tekstiilejä. Työssäni kaikkein tyydyttävintä onkin tehdä toiselle jotain sellaista, mitä hän toivoo.

Olemme tehneet paljon yhteistyötä muun muassa huippuravintoloiden Olon ja Emon omistajan Pekka Terävän kanssa. Hänen kokkitakkinsa on ravintola-alalla jo käsite. Senkin me suunnittelimme hänen makunsa mukaisesti. Ja tänäkin kesänä huippukokit ympäri maailmaa kokkasivat Medantan keittiövaatteissa Terävän ideoimassa Food & Art -tapahtumassa Mäntässä. Mikä kotimaisten raaka-aineiden ja kotimaisen designin liitto!

Ruokaintoilijana ilahdun myös siitä, että maailman arvokkaimpaan kokkikilpailuun Bocuse D’Oriin osallistuva Suomen maajoukkue pukeutuu Medantan kokkivaatteisiin.

Kotimaisuus on monelle asiakkaallemme tärkeä arvo. Minulle myös. Siksi työskentelen firmassa, jonka vaatteet suunnitellaan Suomessa, suomalaisille käyttäjille ja suomalaisilla mitoituksilla – täällähän tykätään reilummasta vaatteesta kuin vaikkapa Keski-Euroopassa. Medantan design on yksinkertaista, toiminnallista, ja vaatteessa on aina jokin uusi jännä kulma.

Moni asiakkaistamme varmaan luulee, että minäkin suunnittelen vaatteita. Suhtaudun niin intohimoisesti tekstiileihin. Tunnen jokaisen vaatteemme ja käyn paljon asiakkaidemme luona. Heidän käytännön työstä kumpuavat ideansa ovat ehtymätön aarrearkku ja voimavara: kokki tasan tarkkaan tietää, millaisessa asennossa kynätaskun pitää olla – vinossa tietenkin, sillä se on ergonomisesti paras ratkaisu. Myöskään ruokapinseteille sopivaa taskua ja sen oikeaa kohtaa esiliinan rintamuksessa emme olisi itse hoksanneet.

Suomi on siis todellinen design-maa, niin ruuassa kuin suunnittelussakin. Kokit miettivät ja kehittävät koko ajan uutta, samoin me Medantassa uskallamme katsoa vaatealaa laajasti, myös oman boksimme ulkopuolelle koko ajan kurkistellen. Vinkkiä olemme ottaneet esimerkiksi urheiluvaatteiden mukavuudesta ja tyylistä.

Ja jopa siitä, mitä oma mies sanoo.