Medanta

Medanta ja Pihlajalinna kehittivät laadukkaan kasvomaskin – Otamme vastaan ennakkotilauksia

Kasvosuojain mikrokuidusta
Kasvosuojain mikrokuidusta. Kasvosuojaimen suojaustaso vastaa terveydenhuollon työvaatteiden suojaustasoa.

Medanta ja Pihlajalinna ovat kehittäneet yhdessä antimikrobisen kestokäyttöisen kasvomaskin, joka lisää sekä terveydenhuollon ammattilaisten että asiakkaiden turvallisuutta. ”Pystymme toimittamaan aluksi 20 000 maskia viikossa, ja otamme vastaan ennakkotilauksia”, Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä kertoo.

Kun Kiinasta kuului ensimmäisiä huolestuttavia uutisia koronapandemian leviämisestä, terveydenhuollon työvaatteita valmistava Medanta ja yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita tarjoava Pihlajalinna päättivät kehittää laadukkaan kestokäyttöisen kasvomaskin ammattilaisten käyttöön.

”Koronan tulosta Suomeen oli vahvoja merkkejä, ja huolestuin suojainten riittävyydestä. Jos kaikki terveydenhuollon ammattilaiset suojautuvat yleisesti käytetyillä kertakäyttöisillä kirurgisilla suu-nenäsuojuksilla, yhtälöstä tulee mahdoton. Suojat loppuvat hetkessä ja niiden hintataso maailmalla nousee pilviin – markkinathan ovat nyt todella villit”, Pihlajalinnan hankintapäällikkö Henna Rantanen kertoo.

Rantanen otti helmikuussa 2020 yhteyttä Medantaan ja ehdotti voimien yhdistämistä. Medanta on Pihlajalinnan pitkäaikainen kumppani ja suunnitellut sen työ- ja potilasvaatteet.

”Saimme käynnistettyä yhteistyön vauhdilla. Tavoitteenamme oli luoda monikäyttöinen kasvomaski, jossa laatu, design, turvallisuus ja kustannustehokkuus kohtaavat – ja joka saataisiin tuotantoon ja käyttöön nopeasti”, Rantanen sanoo. Syntyi kaksinkertaisesta ja joustavasta, antimikrobisesta materiaalista tehty suojain, joka istuu tiiviisti kasvoille ja tuntuu mukavalta.

Kasvosuojaimet nyt tilattavissa, tee ennakkotilaus tästä

Ammattilaisten suunnittelema maski täyttää laatukriteerit

Medantan erityisosaamista ovat antimikrobiset ja tekniset kankaat, joista tehdään kaikki Medantan työ- ja potilasvaatteet. Kasvosuojaimen materiaaliksi valittiin tutkitusti mikrobeja torjuva Medanta Microfiber -kangas, kertoo toimitusjohtaja Anu Kivelä.

”Maskin suojaustaso vastaa terveydenhuollon työvaatteiden suojaustasoa. Kasvosuojain on suunniteltu lisäämään sekä terveydenhuollon ammattilaisten että asiakkaiden turvallisuutta. Antimikrobinen teknologiamme muodostaa kalvon kankaan pinnalle: kaksinkertainen mikrokuitumateriaali on tiivistä ja joustavaa, joten pisarat eivät helposti läpäise sitä.”

"Uusi ammattilaiskäyttöön tarkoitettu suojain korvaa kertakäyttömaskit, joista on tällä hetkellä pula ympäri maailmaa", Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä sanoo.

Ammattilaismaskin laatu täyttää suojainasetusten vaatimukset. Kasvosuojaimen suunnitteluun osallistui Pihlajalinnasta esimerkiksi hygieniahoitajia. He myös testasivat prototyyppiä.

”Kestokäyttöinen suojain on kehitetty aidosti ammattilaisten voimin. Metallisen nenäosan ansiosta se muotoutuu aina tiiviisti käyttäjän kasvoille. Maskin päälle on helppo asettaa silmälasit tai suojalasit. Esimerkiksi hoivapalveluissa maski suojaa tehokkaasti niin hoitajan kuin ikäihmisenkin terveyttä. Maski myös vähentää käyttäjän käsi-naama-kontaktia”, Henna Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan yhteisponnistuksella haluttiin luoda kestävä ja pitkäikäinen tuote, jota voi käyttää koronapandemian loputtuakin tulevien kausi-influenssien jyllätessä.

”Kun mietimme maskin designia, sen oli oltava myös ammattimaisen näköinen – suojain ei voi olla mikä tahansa kangaspalanen, eikä se saa pelottaa ikäihmistä.”

Ensimmäiset kasvosuojaimet käyttöön huhtikuussa

Antimikrobinen kasvosuojain desinfioidaan 90 asteen vesipesussa, jolloin siitä tulee mikrobiologisesti puhdas. Materiaali kestää hyvin toistuvan teollisen pesun ja lämpödesinfektion.

Pihlajalinna saa ensimmäiset kasvomaskit käyttöönsä viikolla 17. Aluksi yhtiölle hankitaan 5 000 kappaletta suojaimia.

”Kotihoidon työntekijämme saavat suojia testattavaksi nyt viisi kappaletta per hoitaja, ja jatkossa lisäämme määrää kymmeneen. Hoitaja laittaa jokaisen asiakkaan kohdalla kasvoilleen uuden suojaimen, sitten ne pestään turvallisesti ja seuraavana päivänä puhtaat ovat taas käytössä”, Henna Rantanen kertoo.

Pihlajalinnan operatiivinen johtaja Teija Kulmala muistuttaa yhteistyön olevan erinomainen esimerkki siitä, kuinka yksityiset suomalaiset yritykset pystyivät lähtemään ketterästi varautumaan suojausasiaan jo kuukausia sitten.

”Nyt kun tarve on suurin, meillä on tuote valmis ja pian käytössä”, hän sanoo.

"Yhteistyömme Medantan kanssa on hyvä osoitus siitä, kuinka yksityinen, vikkelä ja nopeasti reagoiva tuotekehitys parhaimmillaan toimii", Pihlajalinnan operatiivinen johtaja Teija Kulmala (vas.) ja hankintapäällikkö Henna Rantanen sanovat.

Pihlajalinnalla on kotihoidon ja asumispalveluiden asiakkaita ympäri Suomea.

”Laskeskelimme alkuvuodesta, että jos korona leviää tänne laajasti, hoitajillamme kuluu tuhansia kertakäyttömaskeja viikossa. Oli selvää, että ilman ennakkotoimia suojaimet eivät millään riitä – ja tämän mittaluokan kertakäyttömaskien kulutus on myös kallista ja epäekologista”, Kulmala sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee arvioi hiljattain A-studiossa, että Suomessa tehdään vuodessa noin 50 miljoonaa kotihoidonkäyntiä. Jokaista käyntiä kohden kuluu yksi suoja, eli pelkästään vanhusten kotihoidossa tarvitaan viikossa noin miljoona hengityssuojaa.

Yksi asiakkaista on Jämsän Terveyden vanhuspalvelut, joka ottaa kestokäyttöiset suojaimet heti käyttöön.

”Meillä on Jämsässä 400 asiakasta kotihoidossa ja 245 asukasta hoivakodeissa. Suojaimia tarvitaan tällaisena aikana valtava määrä. Otamme nämä kestokäyttöiset kasvomaskit heti käyttöön, kun ne meille saapuvat”, kertoo Jämsän Terveyden vanhuspalveluiden palvelujohtaja Sisko Tiirinen.

Medanta toimittaa 20 000 suojamaskia viikossa

Pihlajalinnan Teija Kulmala sanoo, että koronakriisissä yksityiset ja julkiset toimijat ovat samassa veneessä – ja kaikkien olisi autettava toinen toisiaan pandemian selättämisessä.

”Yhteistyömme Medantan kanssa on hyvä osoitus, kuinka yksityinen, vikkelä ja nopeasti reagoiva tuotekehitys voi olla aika pienessä, mutta äärimmäisen tärkeässä asiassa avuksi.”

Anu Kivelän mukaan Medanta pystyy toimittamaan vähintään 20 000 kestokäyttöistä kasvomaskia viikossa, ja tavoitteena on lisätä tuotantovolyymiä.

”Valmistamme kasvosuojaimia sekä lähialueella sekä kumppanitehtaallamme Kiinassa. Medantalla on siellä oma edustaja paikalla koko ajan. Tehtaan laatustandardit ovat korkeat ja moneen kertaan testatut. Meillä on vahva, molemminpuolinen luottamus kymmenen vuoden yhteistyöstä. Kiinan-tehtaalla riittää kapasiteettia, jota Suomi nyt tarvitsee: pyrimme organisoimaan yhdestä kahteen omaa rahtilentoa kuukaudessa.”

Kasvosuojaimet nyt tilattavissa, tee ennakkotilaus tästä