Medanta

Myös sairaalat kaipaavat väriä – ei pelkkää valkoista

Värit, kauneus ja estetiikka – nekin kuuluvat terveydenhuoltoon, sanoo professori Alan Dilani. Hoiva-alan vaatteita tekevän Medantan perustajat Anu Kivelä ja Taina Steiner ovat aivan samaa mieltä. Heidän tavoitteensa on mullistaa koko terveydenhuoltoalan vaatetus.

Medantan Anu Kivelä ja Taina Steiner tapasivat terveydenhuollon estetiikkaan perehtyneen professorin Alan Dilanin Helsingissä. Anu ja Taina poimivat kolme kiinnostavaa ydinkohtaa Dilanin ajatuksista.

1. Alan Dilani:Usko omiin voimavaroihin auttaa sekä potilaita että hoitohenkilökuntaa jaksamaan.”

Anu Kivelä ja Taina Steiner:

”Tämä on myös meidän työmme ohjenuora. Terveydenhuollossa asiakkaiden asujen mukavuus valitettavasti usein vielä unohtuu ja potilaat puetaan huonosti istuviin ja vanhanaikaisiin vaatteisiin. Meille on tärkeä tehdä vaatteita, jotka ovat viimeisintä tekstiiliteknologiaa ja samalla miellyttävän tuntuisia.

Myöskään hoitohenkilökunnan työvaatteet eivät saa olla epämukavia ja vanhanaikaisia. Kun lääkärillä ja hoitajalla on hyvä olla, hän jaksaa paremmin työssään ja hän tuottaa iloa sekä potilaille että kollegoilleen.

Ajanmukainen ja edustava työasu rakentaa myös ammatti-identiteettiä. Se on signaali työnantajalta, että henkilöstön ammattitaitoa arvostetaan.”

2. Alan: ”Turvallisuudentunne edistää paranemista.”

Anu ja Taina:

”Infektioiden mahdollisuus pelottaa monia potilaita. Työ- ja potilasturvallisuus onkin meidän työmme ytimessä. Antimikrobiset materiaalit niin henkilökunnan kuin potilaidenkin vaatteissa estävät mikrobien kasvun tekstiilissä ja siten ehkäisevät sairaalainfektioiden leviämistä. Potilasvaatteiden antimikrobinen pinta estää myös makuuhaavoja ja hajuhaittoja.”

3. Alan: ”Väreillä on valtava psykologinen merkitys.”

Anu ja Taina:

”Tämä on todella kiinnostava näkökulma. Olemme itsekin miettineet, miksi sairaaloissa kaikki on niin valkoista. Kun sairastut, olet heikoimmillasi. Värit tuovat iloa.

Potilaiden pukeutumiseen ei ole Suomessa liiemmin kiinnitetty huomiota, ja heitä on perinteisesti väheksytty asiakkaina. Kauniit ja värikkäät sairaalavaatteet eivät ole pelkästään estetiikkaa, vaan ne edistävät paranemista ja lisäävät hoitohenkilökunnan viihtymistä.”

”Meillä Medantassa on tavoitteena rikkoa perinteisen suunnittelun rajoja.

Teemme vaatteet yhdessä asiakkaidemme kanssa: kuuntelemme heidän toiveensa ja räätälöimme vaatteet niiden mukaisiksi.”

Hoitoalan vaatteita tekevän Medantan perustajat Taina Steiner (vas.) ja Anu Kivelä ovat innoissaan Alan Dilanin ajatuksista. Terveydenhuollon estetiikkaan perehtynyt professori on perustanut kansainvälisen organisaation nimeltä International Academy for Design and Health.

Lue ja katso myös:

Mitä mieltä hoitoalan ammattilaiset ja julkisuuden henkilöt ovat Medantan mallistosta.