Medanta

Psykologian tohtori halusi lempiharrastuksesta ammatin – nyt Emmi ompelee Medantan Roosa nauha -tuotteet

Emmi Enlundin intohimo käsillä tekemiseen ja kierrätysmateriaalien käyttöön johdatti psykologian tohtorin ompelemaan Medantan tämänvuotiset Roosa nauha -tuotteet. Verkkokauppaan syntyvät hänen käsissään laukut ja kassit – laulaja Anna Puun suunnitteleman kultaisen salaman kera.

Medantan työhuoneessa Emmi Enlundin ympärillä kohoaa metritolkulla siistejä kangaspinoja. Hänellä on työn alla Roosa nauha -kampanjaa varten satoja tuotteita. Valmiit laukut ja kassit myydään Medantan verkkokaupassa kampanjaan kuuluvien paitojen lisäksi, ja osan myyntituloista Medanta antaa Roosa Nauha -kampanjaan.

Kampanjan tuotteet syntyvät Medantan ylijäämävaatteista, ja ne on ideoinut Medantan suunnittelija Helena Manninen. Alkusyksystä Medantassa ollut Emmi on jatkanut työtä pyörittämällä ikään kuin yhden naisen tehdasta. Hän valmistaa jokaisen kampanjatuotteen alusta loppuun saakka. Materiaalin leikattuaan hän painaa tuotteisiin laulaja Anna Puun suunnitteleman kultaisen salamakuvion ja sen jälkeen istahtaa ompelemaan.

”Helena on suunnitellut jokaisen tuotteen nerokkaasti niin, että ne hyödyntävät mahdollisimman paljon alkuperäisten tuotteiden saumarakenteita ja yksityiskohtia, kuten taskuja. Siten syntyy mahdollisimman vähän hukkapaloja ja tuotteista tulee pienemmällä työmäärällä sekä käytännöllisiä että kauniita”, Emmi kertoo.

Päivän mittaan hän vaihtelee eri työvaiheita ja päättää itse, mitä ja millaisia eriä tekee kerralla.

”Näin työ on mielekästä. Tämän aamun olen ommellut Medantan logoja nauhoihin, sen jälkeen teen jotain aivan muuta.”

”Ompelijaksi tohtoriväitöksen jälkeen”

Käsitöitä Emmi Enlund on harrastanut jo lapsesta saakka, mutta lempiharrastuksesta syntyi nykyinen ammatti aivan toisen alan koukkauksen kautta.

”Käsissäni ovat aina viuhuneet joko neulepuikot tai virkkuukoukku, ja ompeluopinnot ilmestyivät vähitellen psykologian tutkimustyön oheen. Kehitys- ja kasvatuspsykologian tohtoriksi väiteltyäni siirsin painopisteen kokonaan käsitöihin, ja vaatetusompelijaksi valmistuin kesällä 2018.”

Medantan Emmi löysi ompelijayrittäjänä toimivan ystävänsä suosittelusta.

”Jo ensimmäisissä haastatteluissa täällä Medantalla keskustelimme kierrätysteemasta ja materiaalien uusiokäytöstä, mikä itsessään oli minulle riittävä syy ottaa työ vastaan. Roosa nauha -kampanja toi työhön lisäulottuvuutta, joka syvensi sen merkityksellisyyttä.”

Moni voi ihmetellä, miksi väitellyt tutkija siirtyy ompelijan töihin. Emmin mielestä elämässä pitää olla tilaa tehdä kaikkea sitä, mistä nauttii.

”En pidä itseäni alan vaihtajana. On erikoista, että minun pitäisi valita vain yksi asia ja hylätä kaikki, mitä olen aiemmin tehnyt ja ollut. Ei ammattitaitoni häviä, vaikka teen muitakin kuin tutkijan töitä. Näin pääsen käsiksi kaikkiin intohimoni kohteisiin, ja se tekee elämästä mielekästä.”

”Sitä paitsi aiempi kokemus tutkijana auttaa tässäkin työssä – esimerkiksi projektin hallinnassa ja suunnittelussa.”

”Kierrätys on välttämätöntä”

Viime aikoina on mediasta luettu, että etenkin isot vaatevalmistajat voivat heittää myymättä jääneitä tuotteitaan kaatopaikalle tai viedä poltettavaksi. Emmin mukaan Medantan Roosa nauha -kampanjassa toimitaan täysin päinvastaisella ajatuksella: varastoon jääneet tuotteet saavat uuden elämän toisessa muodossa.

”Tekstiilimateriaalin haaskuuseen ei ole ylipäätään mitään hyvää syytä. Kierrätys on välttämätöntä niin eettisistä kuin ekologisistakin syistä.”

Emmin mielestä toisinaan kierrätystuotteisiin liitetään turhaan negatiivisia mielikuvia esimerkiksi nuhjuisuudesta.

”Tässä projektissa on kyse turhiksi ja käyttämättömiksi jääneistä tuotteista, joita ei ole edes otettu ulos paketistaan. Vaikka materiaali on kierrätettyä, se on täysin käyttämätöntä.”

Medantan kampanjatuotteissa uusiokäytetään paitoja ja housuja sekä lääkärintakkeja. Ompelulankojen lisäksi ainoat uutena ostetut materiaalit ovat kassien olkanauhat.

”Yksistä housuista saan valmistettua kaksi erilaista kassia. Esimerkiksi putkikassit syntyvät housujen lahkeesta ja toinen valkoinen kassi niiden vyötäröosasta. Housujen taskut jäävät uusiin tuotteisiin täysin käyttökelpoisiksi osiksi.”

”Laaja ja merkityksellinen kampanja”

Vaikka Emmi tekee tuotteita sarjana, hänestä jokaisen yksittäisen kappaleen on oltava laadultaan korkeatasoinen. Niin hän haluaa kunnioittaa myös Roosa nauha -kampanjan tarkoitusta.

”Minulle on erityisen tärkeää kampanjan kohde, eli mitä varten tuotteita teen. Olen asettanut myös omat vaatimukseni sille, miltä valmiin tuotteen kuuluu näyttää. Mietin, voisinko itsekin kantaa tuotetta hyvillä mielin kadulla.”

Roosa nauha -kampanja myös yhdistää Emmin elämän tärkeät osa-alueet.

”Syöpäsäätiö rahoittaa merkittävästi syöpätutkimusta. Edesautan ompelutyölläni siis myös sitä, että Roosa nauha -kampanjan avulla kerätään varoja, joita Syöpäsäätiö lahjoittaa apurahoina tutkijoille.”

”On vaikuttavaa, miten laajasta ja merkityksellisestä kokonaisuudesta Roosa nauha -kampanjassa on kyse. Olen ylpeä saadessani olla mukana.”

Täältä löydät Medantan Roosa nauha 2018 -malliston. Mallisto on myynnissä rajoitetusti

Lisää Roosa nauha -kampanjasta Syöpäsäätiön sivuilta