Medanta

Raskas työ Syyriassa haastaa myös auttajien vaatteet – ”Ehdottomasti parhaat ikinä”

Medanta lahjoitti tuhansia käyttämättömiä terveydenhuollon työvaatteita Suomen Punaiselle Ristille. Osa vaatteista pääsi heti haastaviin olosuhteisiin pakolaisleirille Syyriaan. ”Housujen reisitaskut olivat erittäin hyvät esimerkiksi saksien säilytykseen, koska turvallisuussyistä niitä ei voinut jättää lojumaan pöydälle”, kenttäsairaalassa työskennellyt sairaanhoitaja kertoo.

Paahtava helle, kymmeniätuhansia ihmisiä, huono hygienia, väsymys ja pelko. Pakolaisleiri Syyriassa on vaativa paikka myös avustustyöntekijöille.

Joukko suomalaisia lääkäreitä, sairaanhoitajia ja teknikoita on työskennellyt leirillä kesäkuusta 2019, kun Kansainvälinen Punainen Risti, Syyrian Punainen Puolikuu ja Norjan Punainen Risti pystyttivät leiriin kirurgisen kenttäsairaalan.

Leirin kestokyky on äärirajoilla: siellä asuu 70 000 ihmistä, joista 90 prosenttia on naisia ja lapsia. He ovat saattaneet haavoittua sodassa tai kärsiä aliravitsemuksesta ja taisteluiden aiheuttamista traumoista, joten hoidon tarve on valtava. Kenttäsairaalan tehtävänä on hoitaa sairaita ja haavoittuneita sekä esimerkiksi vaikeita synnytyksiä.

Paahtava helle ja parhaan mahdollisen hygienian takaaminen asettavat tiukat vaatimukset myös ammattilaisten vaatteille. Laadukkaita ja antibakteerisia työvaatteita valmistava Medanta lahjoitti syksyllä seitsemän lavallista täysin uusia ja käyttämättömiä sairaalavaatteita Suomen Punaiselle Ristille.

”Olimme iloisia lahjoituksesta: se oli merkittävä ja tuli tarpeeseen. Saimme Medantalta tuhansia vaatteita sairaanhoitajien ja lääkäreiden takeista, housuista ja puseroista potilasvaatteisiin”, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen vaateavun suunnittelija Tanja Lumme-Lahti Tampereen Kalkun logistiikkakeskuksesta sanoo.

Kun SPR:n logistiikkakeskus saa vaatelahjoituksen, työntekijät lajittelevat vaatteet käyttötarkoituksen mukaan vaatepaaleiksi. ”Viime vuonna lähetimme maailmalle lähes 800 000 vaatekappaletta eli yli 6000 vaatepaalia. Painossa tämä tarkoitti yli 236 000 kiloa vaatteita”, kansainvälisen vaateavun suunnittelija Tanja Lumme-Lahti kertoo.

Pakolaisleirin kenttäsairaalassa kaksi kuukautta työskennellyt suomalaishoitaja kertoo olleensa vuosien mittaan monissa avustustehtävissä ja tiukoissakin tilanteissa.

”Medantan vaatteet olivat ehdottomasti parhaat ikinä. Niiden kevyet materiaalit ja istuvat leikkaukset toimivat huippuhyvin. Kangas jousti sopivasti, kun tein hoitotoimenpiteitä ja jouduin kyykistelemään. Teltoissa lämpötila nousi 40 asteeseen, ja silti vaatteet eivät hiostaneet tai hiertäneet. Housujen resorivyötärö tuntui mukavalta: se ei hangannut ja eikä ahdistanut missään tilanteessa”, hoitaja kertoo. Hän haluaa pysytellä nimettömänä turvallisuussyistä.

”Valkoinen pysyi valkoisena myös 40 asteessa”

SPR:n logistiikkakeskuksessa lajitellaan vuosittain 200 000 kiloa lahjoitusvaatteita. Varsinkin uudet sairaalavaatteet ovat erittäin tervetulleita. Niitä tarvitaan joko SPR:n johtamissa kenttäsairaaloissa kriisi- ja konfliktialueilla, kansainvälisenä yhteistyönä pystytetyissä sairaaloissa tai kohdemaiden omissa sairaaloissa.

”Suomen Punainen Risti lähettää oman, ison kenttäsairaalan johonkin kriisikohteista keskimäärin kerran vuodessa. Työntekijöitä niissä on noin 200, joista puolet varsinaisessa sairaalatyössä, joten laadukkaita työvaatteita todella tarvitaan”, Tanja Lumme-Lahti sanoo.

Syyriassa työskennellyt hoitaja arvosti erityisesti vaatteiden toiminnallisuutta ja sitä, kuinka jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu.

”Housujen reisitaskut olivat erittäin hyvät esimerkiksi saksien säilytykseen, koska turvallisuussyistä niitä ei voinut jättää lojumaan pöydälle. Kankaat kuivuivat nopeasti. Valkoinen pysyi valkoisena, vaikka jouduimme pesemään vaatteet usein 40 asteen ohjelmalla”, hän kiittelee.

Palkitsevimpia hetkiä Tanja Lumme-Lahdelle ovat ne, kun Kalkun logistiikkakeskukseen tulee kiireellinen avunpyyntö ja SPR:n väki saa täytettyä toiveen mahdollisimman nopeasti ja tarkasti. ”Tuntuu hyvältä, kun lähettämämme kenttäsairaala on saapunut kohdemaahan ja saamme sieltä kuvia ja palautetta, kuinka työmme auttaa konkreettisesti avuntarvitsijoita.”

”Kenttäsairaala valmiina lähtöön parissa päivässä”

Suomen Punainen Risti on maamme merkittävin humanitaarista apua antava kansalaisjärjestö, ja Tampereen logistiikkakeskuksella on sen toiminnassa keskeinen rooli.

”Humanitaarisen avun tarve maailmalla on suuri. Kalkun varastolta lähtevät maailmalle kenttäsairaalat, vaatepaketit ja muu avustusmateriaali”, Tanja Lumme-Lahti kertoo.

Viimeaikaisia isompia avustushankkeita ovat olleet SPR:n ja Norjan Punaisen Ristin pystyttämä kenttäsairaala Bangladeshiin kaksi vuotta sitten sekä liikkuvan klinikan lähettäminen Keniaan kevään 2018 tulvatuhojen uhrien auttamiseksi.

SPR oli myös ensimmäisten joukossa avustamassa hirmumyrsky Idain uhreja Mosambikissa toukokuussa 2019. Suomen ja Kanadan yhteinen kenttäsairaala erikoistui koleraan sairastuneiden hoitamiseen.

”Erityisosaamistamme ovat nopean avustustoiminnan yksiköt. Päätyönämme logistiikkakeskuksessa on valmistaa kenttäsairaaloita: hankimme kaikki tarvittavat tavarat, laitteet ja tuotteet, kokoamme sairaalan ja pakkaamme sen lähtövalmiuteen. Avustustyöntekijämme ovat oman alansa huippuja. Kun tarve tulee, pystymme lähettämään sairaalan henkilökuntineen katastrofialueelle parin päivän varoitusajalla.”

Medanta lahjoitti SPR:lle tuhansia antibakteerisia vaatteita lääkäreiden ja sairaanhoitajien työvaatteista mukaviin potilasvaatteisiin. Osa lahjoituksesta matkasi heti Syyriaan pakolaisleirille.

Tanja Lumme-Lahti on työskennellyt SPR:llä 12 vuotta ja nähnyt avuntarpeen monet kasvot. Hän sanoo itse perustyön pysyneen samana, mutta monista kohdemaista on tullut entistä kriittisempiä käytetyille vaatteille.

”Niihin on varmaan toimitettu jotain kautta ihan roskaa. Terveyspuoli onkin oleellisen tärkeää vaatelahjoituksissa. Vaatteiden on oltava puhtaita – kuten Medantan sairaalavaatteet olivat – jottei niiden käyttäjien tarvitse pelätä taudinaiheuttajia. Meilläkin Tampereen terveystarkastaja käy tarkastamassa kaikki vaate-erät, ja ne saavat terveystodistuksen ennen lähtöään maailmalle.”