Medanta

Standardien noudattaminen on meille tärkeää – näin testaamme työvaatteemme ja maskimme

kasvomaski
Medantan kasvomaski

Painotamme tuotteidemme ja palveluidemme elinkaaressa vastuullisuutta ja turvallisuutta. Prosessimme ovat läpinäkyviä ja testaamme tekstiilimme yhteistyötehtaidemme omissa laboratorioissa sekä ulkopuolisissa testilaitoksissa. Laadunvalvonnan suorittaa aina kolmas, riippumaton taho.

Me Medantalla suunnittelemme, valmistamme ja testaamme työvaatteita, joiden ominaisuudet ovat urheiluvaatteiden luokkaa. Hyvin istuva työvaate tukee ammatti-identiteettiä ja on olennainen osa työpaikan brändiä. Laadukas ja turvallinen tekstiilihankinta on myös pitkällä aikavälillä edullisin ja ympäristöystävällisin valinta.

Kehittämämme Medanta Flex -kangas, Medanta Knit -neulos ja joustava Microfiber-materiaali ovat täysin suomalaista alkuperää. Ne ovat myös alan ensimmäisiä joustavia materiaaleja, jotka soveltuvat jatkuvan käytön lisäksi toistuviin teollisiin pesuihin korkeassa lämpötilassa.

Tekstiilit osana infektioiden torjuntaa

Tekstiilit ovat osa infektioiden torjuntaa esimerkiksi sairaalaympäristössä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hoitoon liittyviä infektioita on Suomessa vuosittain noin 100 000, joista puolet sairaaloissa ja puolet pitkäaikaishoidossa.

Työvaatteemme ovat olennainen osa sairaalahygieniaa ja potilasturvallisuutta. Antimikrobinen käsittelymme muodostaa tekstiiliin biologisesti aktiivisen pinnan, joka tuhoaa bakteerit ja lisää tekstiilin raikkautta poistamalla ei-toivottuja hajuja. Käsittely ei kuitenkaan vaaranna kankaan ominaisuuksia ja on täysin turvallinen. Ratkaisu on myös ympäristöystävällinen.

Muita edistyksellisiä käsittelyjämme ovat nanotekniset, tahroilta suojaavat ja antistaattiset ratkaisut, jotka terveydenhuollon ja ravintola-alan vaatteissa helpottavat ammattilaisten työtä.

Noudatamme materiaali-, laatu ja ympäristöstandardeja

Työvaatteemme on valmistettu noudattaen materiaali-, laatu- ja ympäristöstandardeja. Työvaatteissamme ei ole terveydelle ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja, väriaineita tai raskasmetalleja.

Kaikilla tuotantolaitoksillamme on Öko-Tex-sertifikaatti, ja ne noudattavat ISO-laatu- ja ympäristöstandardeja. Noudatamme myös kansainvälisen työjärjestö International Labour Organization ILOn ohjeistusta koskien työsuojelua, työvoimaa sekä työoloja. Käytämme BCI-standardijärjestelmän mukaisesti tuotettua puuvillaa.

Näin testaamme tekstiilejämme

Hankauksenkesto

Kankaiden kestävyyttä kulutuksessa mitataan erilaisilla hankaavilla laitteilla eurooppalaisen Martindale-menetelmän mukaisesti. Testin mukaan määritellään Martindale-arvo, joka kertoo kuinka paljon hankausta tekstiili kestää. Mitä korkeampi arvo, sen kestävämpi materiaali.

Nyppyyntymisen määrittäminen

Kun materiaali nyppyyntyy, sen pintaan syntyy toisiinsa sotkeutuneiden kuitujen muodostamia nyppyjä ja se taas voi aiheuttaa materiaalin ohenemista. Mitä̈ lyhyemmistä̈ kuiduista materiaali on rakentunut, sitä todennäköisemmin se nyppyyntyy. Testaamme tätä ominaisuutta materiaaleissamme. Nyppyyntymistä luokitellaan asteikolla 1–5 (5=paras). Medantan materiaalit sijoittuvat luokkiin 4 ja 5.

Neliömassan määrittäminen

Tekstiilin neliömassa tarkoittaa yhden neliömetrin suuruisen materiaalipalan painoa grammoina. Neliömassa on yksi tekstiilimateriaalien valmistuksen ja tekstiilikaupan mitta. Neliömassa mitataan useimmiten pienestä näytteestä. Neliömassa vaikuttaa olennaisesti tuotteen tuntuun, mutta sillä ei ole vaikutusta esimerkiksi kankaan hankauksenkestoon.

Repeämisvoiman määrittäminen

Repäisykokeissa näytteisiin tehdään viilto. Repeämisvoima tarkoittaa voimaa, joka pidentää viiltoa, kun voima kohdistetaan samansuuntaisesti viillon kanssa ja repeäminen tapahtuu voiman suunnassa. Tämän perusteella voimme kehittää materiaaliemme kestävyyttä edelleen.

Murtokuormituksen ja murtovenymän määrittäminen

Murtokuormituksen aikana testataan suurin kuormitus, jolla tutkittavaa materiaalia voidaan kuormittaa ennen kuin se katkeaa. Murtovenymä on murtokuormituksen aiheuttama venymä.

Värien pesunkesto

Pesunkestolla testataan, kuinka paljon värillisestä materiaalista siirtyy väriä koti- ja pesulapesussa normaalin pyykin seassa muuhun pyykkiin ja kuinka paljon materiaalin väri haalistuu pesussa. Testien perusteella kehitämme materiaaleja pitämään värinsä.

Kutistuvuus pesun jälkeen

Testaamme materiaalin kutistumista pesussa, jotta voimme kertoa sen myös asiakkaillemme. Uusi työvaate kutistuu noin 2–3 prosenttia ensimmäisen viiden pesun aikana.

Antimikrobisen tehon mittaaminen

Materiaaleissa

Olemme testanneet antimikrobisten kankaidemme tehoa. Tutkimus tehtiin Metropolia Ammattikorkeakoulussa sokkotutkimuksella eurooppalaisen SFS-EN ISO 20743 -standardin mukaisesti. Kankaat torjuivat tutkimukseen valitun Staphylococcus aureus -bakteerin lähes sataprosenttisesti.

Lue lisää:
https://blogi.medanta.fi/artikkelit/medantan-kankaiden-antimikrobista-tehoa-testattiin-medanta-flex-torjuu-bakteeria-998-prosenttisesti

Bakteerien suodatustehokkuuden mittaaminen

Kasvomaskeissa

Kestokäyttöinen, kaksinkertainen 4-way mikrokuitu -kasvomaskimme suodatti espanjalaisen, akkreditoidun Eurofins-laboratorion testissä 84,04 prosenttia bakteereista. Medantan kasvomaskin bakteerisuodatustehon (BFE) määrittelyssä käytettiin standardia EN 14683: 2019+AC: 2019. EN 14683-standardia käytetään lääketieteellisten kasvomaskien tehon määrittelyssä.

Lisäksi kasvomaskin kankaan bakteerien suodatustehokkuus on italialaisen Ecoprisma-laboration testin mukaan yli 80 prosenttia. Hiukkastestissä Medantan maskien suodatustehokkuus määriteltiin soveltaen EN 14683 + CWA 17553:2020 -mittausmenetelmää.

Testipaikkamme

Testaamme tekstiilimme yhteistyötehtaidemme omissa laboratorioissa sekä ulkopuolisissa testilaitoksissa. Laadunvalvonnan suorittaa aina kolmas, riippumaton taho.

Suomi:
Tampereen Ammattikorkeakoulu TAMK, Tampere
https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tamk

Metropolia laboratorioanalytiikka, Vantaa
https://www.metropolia.fi/fi/asiakastyot-ja-palvelut/laboratorioanalytiikan-palvelut

Helsingin Yliopiston mikrobiologian laitos, Helsinki
https://www.helsinki.fi/fi/maatalous-metsatieteellinen-tiedekunta/tutkimus/mikrobiologia

Teknologian tutkimuskeskus VTT, Espoo
https://www.vttresearch.com/fi

Italia:
Tekstiilikemian laboratorio Ritex.
http://labritex.com/about-ritex/?lang=en

Ecoprisma
https://www.ecoprisma.it/

Tecnal
http://www.tecnal.it/

Espanja:
Kansainvälinen testaus-, analyysi-, sertifiointi- ja asiantuntijapalvelu Eurofins.
https://www.eurofins.com/

Kiina:
Maailman johtava tarkastus-, verifiointi-, testaus- ja sertifiointiyritys SGS
https://www.sgs.com/

TUV Nord -hyväksyntäkeskus
https://www.tuv-nord.com/en/tuv-nord-worldwide/

Laatu – ja turvallisuuspalveluiden toimittaja Intertek
https://www.intertek.com/