Tutkimus: Medantan kangasmaski tuhoaa 25 prosenttia bakteereista
Medantan antimikrobinen 4-way-mikrokuidusta valmistettu kasvomaski tuhoaa tutkimuksen mukaan jopa 25 prosenttia bakteereista. Kangasmaski kestää hyvin toistuvaa pesua korkeassa lämpötilassa ja säilyttää suojaavan tehonsa.
Tutkimuksessa testattiin kahta Medantan 4-way-mikrokuitukankaasta tehtyä maskimallia, sileäpintaista sport-mallia ja laskosmallia. Molempien kangas on käsitelty antimikrobisesti. Tutkimus tehtiin eurooppalaisen SFS-EN ISO 20743 -standardin mukaisesti.
”Jatkuva tutkimus ja tuotekehitys ovat työmme perusta. Joustavat ja hengittävät mikrokuituiset maskimme on suunniteltu lisäämään terveydenhuollon ammattilaisten ja asiakkaiden turvallisuutta. Halusimme selvittää laboratorio-olosuhteissa, millä tavoin 4-way-kangas torjuu ja hylkii bakteereita”, Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä kertoo.
Medanta teetti maskitutkimuksen pääkaupunkiseudulla toimivan Metropolia Ammattikorkeakoulun laboratorioanalytiikan opiskelijoilla. Loppuvuodesta 2020 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että Medantan 4-way-mikrokuitukankaassa kasvoi 20–25 prosenttia vähemmän bakteereja kuin ei-antimikrobisessa referenssikankaassa, johon maskikangasta verrattiin.
”Meille on tärkeää todistaa, että maskimme ovat paitsi laadukkaita ja mukavia käyttää myös turvallisia. Oli hienoa kuulla, että mikrokuituiset kestomaskimme ovat todistettavasti antimikrobisia. Tutkimus oli luontevaa jatkoa jo aiemmin Metropolian kanssa tekemällemme korkeakouluyhteistyölle”, Kivelä sanoo.
Satoja testimaljoja ja pitkäjänteistä käsityötä
Maskien tutkiminen oli opiskelijoille antoisa ja haastava projekti. He testasivat maskien antimikrobista tehoa tekstiilien tutkimuksessa luotettavaksi havaitulla standardimenetelmällä.
Tutkimus tehtiin Escherichia coli- ja Klebsiella pneumoniae -bakteereilla, jotka voivat aiheuttaa infektioita myös perusterveillä ihmisillä. E. coli ja K. pneumoniae -bakteerit elävät ihmisen suolistossa ja K. pneumoniae myös iholla ja limakalvoilla.
”Kun vertasimme näytekankaita referenssikankaaseen, saimme näyttöä antimikrobisuudesta. Pystymme sanomaan, että Medantan 4-way-mikrokuitukangas toimii mikrobeja vähentävästi”, tutkimuksen tehneet laboratorioanalytiikan opiskelijat Mila Coe, Pella-Anniina Packalén ja Tanja Turunen kertovat.
Tutkimuksen tekeminen oli hidasta ja pitkäjänteistä käsityötä. Parhaimmillaan laboratoriossa oli rinta rinnan satoja testimaljoja ja koeputkia.
”Leikkasimme maskeista 0,4 gramman painoisia koepaloja. Suoritimme kaikki työvaiheet standardin mukaan. Medantan antimikrobisen kankaan lisäksi mukana oli ei-antimikrobinen kontrollikangas”, Mila Coe kertoo.
Tutkimuksessa opiskelijat kontaminoivat eli saastuttivat näytteet valituilla bakteereilla.
”Viljelimme jokaisesta näytteestä useampia rinnakkaisia maljoja. Rinnakkaisnäytteitä pitää olla useita, jotta tulos on luotettava”, Tanja Turunen sanoo.
Medanta toimitti testattavaksi kolme eri väriä: mustan, graniitinharmaan ja valkoisen. Maskin väri ei vaikuttanut tutkimuksen tuloksiin.
Toiveena selvittää myös maskien valodesinfiointia
Tutkimustyö oli osa laboratorioanalytiikan opintoihin kuuluvaa innovaatioprojektia. Tutkimus kesti kuukausia ja välillä päivät laboratoriossa venyivät pitkiksi.
Maskien antimikrobisuustehon määrittelyn lisäksi Medanta halusi selvittää 4-way-kestomaskiensa uusia puhdistusmahdollisuuksia.
Kaksinkertaisesta mikrokuitukankaasta tehdyn maskin materiaali kestää toistuvan pesun sekä teollisesti että kotikoneessa. Maski pitää pestä jokaisen käytön jälkeen 60 asteen vesipesussa. Medantan omien pesutestien mukaan kangas kestää moitteettomasti sata teollista pesua.
”Koronapandemia on lisännyt kiinnostusta erilaisiin puhdistusmenetelmiin mikrobeja vastaan. Osana projektiamme tutkimme valodesinfiointia eli UVC-säteilyn vaikutusta bakteereihin. Tutkimuksessa käytettiin E. coli -bakteeria”, Pella-Anniina Packalén kertoo.
Tutkimustiimi käytti testaukseen UVC-säteilyä hyödyntävää pintadesinfiointilaatikkoa ja suunnitteli tutkimusmenetelmän SFS-EN ISO 20743 -standardin pohjalta.
Desinfiointilaatikon UVC-säteily imeytyy bakteereihin. Riittävän voimakkaan intensiteetin ideana on rikkoa bakteerin DNA- ja RNA-juosteet, minkä seurauksena bakteeri kuolee.
”Totesimme nopeasti, ettei UVC-säteily sovellu mikrokuitukankaan puhdistukseen. Säteily ei läpäissyt riittävästi kaksinkertaista kangasta eli bakteereita jäi eloon huokoisen kankaan polymeerirakenteisiin. Valodesinfiointi sopii parhaiten koville pinnoille”, Mila Coe sanoo.
Yritys ja opiskelijat hyötyvät tutkimusyhteistyöstä
Metropolia on ainoa korkeakoulu Suomessa, jossa on laboratorioanalytiikan tutkinto-ohjelma. Tutkimusprojektia johtanut Metropolian laboratorioanalytiikan tutkintovastaava, lehtori Jarmo Palm kertoo, että kampuksella on oma laboratoriosiipi, jossa on modernit välineet ja hyvät puitteet monipuoliselle soveltavalle tutkimukselle ja uusien menetelmien kehittämiselle.
”Olemme kouluttaneet laboratorioanalytiikkoja jo reilut parikymmentä vuotta. Korkeakoulutasoiset opinnot ovat tuottaneet suomalaislaboratorioihin paljon monitaitoisia ammattilaisia”, Palm kertoo.
Monet eri alan yritykset tekevät yhteistyötä Metropolian kanssa.
Medantalle tutkimushanke oli kiinnostavaa jatkumoa vuonna 2019 tehdylle yhteistyölle, jossa laboratorioanalytiikan opiskelijat tutkivat Medantan työvaatteiden antimikrobisuutta.
Tulokset olivat erinomaisia. Työasuissa suositun, joustavan ja hengittävän Medanta Flex -kankaan osoitettiin torjuvan tutkimuksessa käytettyä stafylokokki-bakteeria 99,8-prosenttisesti.
”On hienoa, että Medanta haluaa testauttaa tuotteitaan. Kun yritys innovoi paljon uutta, lupausten takaa onkin hyvä löytyä luotettavaa tutkimusta. Yhteistyöprojektit ovat valtavan hyvä juttu myös meille, koska opiskelijat saavat arvokkaita kontakteja yrityksiin ja työmaailmaan”, Jarmo Palm sanoo.