Medanta

Työvaatemallistojen trendit – Medanta tekee globaalia vallankumousta

Me Medantassa olemme työ- ja potilasvaatemallistojen edelläkävijöitä ihan kansainvälisestikin. Se on tullut selväksi alan kansainvälisiä agentteja tavatessamme: ei ole yhtään yksittäistä maata, jossa tehtäisiin trendikkäämpiä työ- ja potilasvaatteita kuin me teemme.

Vaatesuunnittelijana en tutki pelkästään vaatetrendejä vaan kaikkea mitä maailmassa tapahtuu. Seuraan koko ajan tiiviisti, mihin eri aloilla ollaan menossa. Työni on paljon myös alitajuista, ja joskus idea voi kävellä vaikka kadulla vastaan.

Tähän mennessä yksi vallankumouksellisimmista Medantan keksinnöistä on potilasvaatteisiin kehittämämme materiaali: antibakteerinen mikrojersey. Se tuntuu päälle puettaessa kuin toiselta iholta. Silkkisestä tuntumasta huolimatta tämä trikoo kestää rajut pesut, sitä ei tarvitse silitellä eikä viikkailla. Eikä siitä tehty potilasvaatteemme näytä perinteiseltä sairaalavaatteelta.

Trendikkäällä työ- tai potilasvaatteella on vaatimuksia enemmän kuin tavallisella vaatteella. Hyvännäköisyys on niin henkilökunnan kuin potilaidenkin vaatemallistoissa tärkeää, mutta lisäksi on otettava huomioon vaatteen kestävyys, hengittävyys, pestävyys ja tekniset ominaisuudet.

Seuraavaan kokosin työvaatteiden 9 tämänhetkistä trendiä:

1. Ammatillinen uskottavuus

Työvaatteen on oltava ammattiuskottava. Kilpailu on joka puolella kovaa – olipa kyseessä sitten ravintola tai terveysasema. Tyylikkäät ja modernit työvaatteet ovat yksi osa yrityksen profiilia ja brändin sanomaa. Työasuthan näkyvät ja viestivät usein vahvasti myös asiakkaalle, joten tätä puolta yritykset haluavat entistä enemmän kehittää. Lisäksi on tärkeää, että työasut auttavat asiakasta erottamaan heti, kuka on lääkäri, hoitaja tai ravintolan tarjoilija.

Esimerkiksi kokille kokkitakki on tärkeä ammatti-identiteetti- ja imagokysymys. Nykyään kokit piipahtavat usein salinkin puolella ja asiakkaille näkyvät avokeittiöt ovat yleistyneet, joten kokilla on oltava ravintolan ilmeeseen sopivat työvaatteet. Myös kuvat sosiaalisessa mediassa ruokkivat esteettiseen puoleen satsaamista.

2. Vuosien kestävyys

Oman työvaatemalliston hankinta on yrityksille iso ja pitkälle ulottuva investointi. Vaatteiden on siis kestettävä vuosia jatkuvaa käyttöä.

Työvaatteen täytyy olla moderni ja hyvännäköinen, mutta pelkkää pintamuotia se ei saa olla. Tuo ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vaatteessa saisi olla vähän särmää ja katu-uskottavuutta. Sopivan jujun löydän yhdessä asiakkaan kanssa, kun suunnittelemme mallistoa tapamme mukaan yhteistyössä. Esimerkiksi ravintola-alan asiakkaamme ovat kekseliäitä ja rohkeita kokeilemaan uutta.

3. Hyvä istuvuus

Jokainen tietää, miltä tuntuu huonosti istuva vaate. Jos vaikkapa työvaatteen kädentiet puristavat, pääntie on liian pieni, saumat hankaavat tai housujen haarakorkeus ei ole oikea, se vaikuttaa työntekoonkin. Me luomme niin hyvin istuvia ja mukavia vaatteita, että ihminen tuskin huomaa, että hänellä on jotain päällään.

4. Sointuvat värisävyt

Me Medantalla olemme kehittäneet omat materiaalit, mikä mahdollista juuri yrityksen omiin tarpeisiin luotavat vaatekokonaisuudet. Värisävyjäkin on käytössämme tuhansia.

Esimerkiksi Pihlajalinnan lääkäreille ja hoitajille uudeksi työvaatteen väriksi valikoitui murrettu roosan sävy. Se toi työvaatteeseen uutta tuntua ja näköä. Lisäksi väri sointuu hienosti Pihlajalinnan lääkäriasemien ilmeeseen.

5. Sporttimaailman hyveet

Työ- ja potilasvaatemallistoihin haen ideoita ja vaikutteita myös sporttimaailmasta. Urheiluvaatteiden materiaalit ovat todella hyviä, ja samaa mukavuutta me Medantassakin haluamme. Vaate ei saa kiristää tai puristaa, vaan se joustaa, tuntuu hyvältä ja on helppohoitoinen.

6. Materiaalien turvallisuus

Antimikrobisuus on työ- ja potilasvaatteidemme tärkeä ominaisuus. Bakteerit eivät viihdy materiaalimme pinnalla. Sairaaloissa tämä tekee vaatteista turvallisemman niin työntekijöille kuin potilaillekin. Antimikrobinen ominaisuus on tärkeä myös ravintolan keittiössä.

7. Eheä tekstiilimaailma

Työvaatemallistojen suunnittelu laajenee yrityksen tai brändin muihinkin tekstiileihin. Asiakkaalla on omat brändiohjeistukset ja värit, ja niiden pohjalta minä designerina autan luotsaamaan suuntaa. Esimerkiksi yhteistyömme Pihlajalinnan kanssa poiki brändin väreihin sopivat lakanat, pyyhkeet ja tyynyliinat – kokonaisen

tekstiilimaailman.

8. Älykkäät tekstiilit

Älytekstiilit tulevat vauhdilla työ- ja potilasvaatteisiin. Esimerkiksi potilasvaatteisiin suunnitellaan turvallisuustekijöitä, joiden avulla pystytään saamaan paljon 24/7-tietoa siitä, mitä ihmisen kehossa tapahtuu.

9. Ekologisuus ja vastuullisuus

Tavoitteenamme on löytää mahdollisimman ympäristöystävälliset tuotantotavat. Esimerkiksi Medanta Denim valmistetaan vettä säästäen ja turvallista entsyymiviimeistelyä käyttäen.