Medanta

Usein kysytyt kysymykset Medantan antimikrobisista kasvomaskeista

kasvomaski

 

1. Miksi kangasmaskien materiaalina on mikrokuitukangas eikä esimerkiksi puuvilla?

Antimikrobiset kangasmaskimme on valmistettu Medanta 4-way Microfiber -kankaasta, joka ei kostu käyttäjän hengityksestä yhtä paljon kuin puuvilla. Se myös kuivuu nopeammin kuin puuvilla. Kuidun mikroskooppisen pienten huokosten ansiosta maskin kangas imee itseensä vähemmän kosteutta. Näin kangasmaskimme ei muutu kosteudesta raskaaksi, sen sijaan se tuntuu miellyttävän kevyeltä ja viileältä kasvojen ihoa vasten. Puuvilla ei ole turvallinen kasvomaskin materiaali, koska se läpäisee helposti partikkeleita ja näin ollen myös mikrobeita, kuten koronavirusta.

2. Kuinka monta kertaa Medantan kasvomaskin voi pestä?

Tuotteemme on suunniteltu kestämään kuluttavaa, teollista pesua ja siksi se kestää pitkään pesuohjeen mukaista huoltoa kotona. Sadan koepesumme jälkeen kasvomaski oli edelleen erinomaisessa kunnossa. Tutkimusten mukaan myös antimikrobinen käsittely pysyy aktiivisena kankaan pinnassa ja säilyttää tehonsa korkeana yli sataan pesuun saakka.

3. Miten Medantan kasvomaskeja on testattu ja kenen toimesta?

Me haluamme tarjota kangasmaskeistamme parasta mahdollista tietoa. Olemme valinneet luotettavat testaajat, akkreditoidut testilaboratoriot Euroopassa: Eurofins (Espanja) ja Tecnal (Italia). Testaukset noudattavat kansainvälisiä standardeja. Testitulokset kertovat kasvomaskimme luotettavista ominaisuuksista eri olosuhteissa. Tärkein ominaisuus on bakteerien suodatustehokkuus, joka on 95 prosenttia silloin, kun maskissa on käytössä myös kertakäyttöinen filtteri.

4. Voiko kangasmaskien Smart ja Sport -malleja käyttää ilman kertakäyttöistä filtteriä?

Kyllä voi, sillä jo maskin tiiviisti kudottu, kaksinkertainen mikrokuitukangas ilman suodatintakin pysäyttää tehokkaasti roiskeita ja suodattaa bakteereja jopa 84 prosentin tehokkuudella. Kertakäyttöinen filtteri tuo tarvittaessa lisäsuojaa. Filtteri on helppo pitää mukana kaikkialla missä maskia käyttää. Lue lisää: https://blogi.medanta.fi/artikkelit/standardien-noudattaminen-on-meille-tarkeaa-nain-testaamme-tyovaatteemme-ja-maskimme

5. Mihin kankaan antimikrobinen ominaisuus perustuu ja onko se käyttäjälle turvallinen?

Maskin antimikrobinen pinta syntyy tuotteeseen kankaan valmistusvaiheessa ja perustuu hopean antibakteeriseen ominaisuuteen. Hopeaionien ansiosta kankaan pinta ei anna mikrobeille kasvualustaa. Käsittely on käyttäjälle täysin turvallinen ja laajasti käytössä myös muissa tekstiileissä, joissa on korkea hygieniavaatimus, tällaisia ovat monet työvaatteet.

6. Voiko kasvomaskin huoltaa kiehuvassa vedessä?

Kasvomaskimme turvallinen ja hygieeninen käyttö ei edellytä sen puhdistamista kiehuvassa vedessä. Kankaan antimikrobisen käsittelyn ansiosta sen voi huoletta pestä kotona muun pyykin kanssa 60 asteen ohjelmalla. Jos kuitenkin maskia on tarpeen huoltaa muulla tavoin, suosittelemme laskemaan sen viideksi minuutiksi kiehuvaan veteen, jossa on hieman pesuainetta.

7. Onko kangasmaski ylipäätään turvallinen?

Kun kangasmaski on laadukas ja sen teho on testattu luotettavan akkreditoidun testilaboratorion toimesta, kangasmaski on turvallinen käyttää.

Suu-nenäsuojissa tapahtuu paljon ohivirtausta itse maskin ohi, jos maskin korvalenkit ovat liian löysällä tai maski ei muuten istu kasvoilla tiiviisti. Ohivirtaus on iso haaste ja vie maskilta tehoa. Yleinen keskustelu aiheesta käy vilkkaana. Asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että kirurgisen kasvomaskin päälle asetettu kangasmaski lisää käyttäjänsä saamaa suojaa.

8. Pitäisikö kansalaisten käyttää korkeimman suojausluokan FFP-hengityksensuojaimia?

Suojaustehon merkitys voi korostua, kun uusien, aikaisempaa herkemmin tarttuvien koronan muuntovirusten määrä kasvaa. Medantan valikoimissa oleva 3D Suodattava Puolinaamari (TYYPPI IIR) poikkeaa edukseen kirurgisesta suu-nenäsuojaimesta siinä, että se tarjoaa suojaa myös maskin käyttäjälle, eikä vain käyttäjästä pois päin. Tämä johtuu neljännestä kuitukangaskerroksesta, joka hylkii vettä ja muita roiskeita.

Medantan valikoimissa on myös FFP2- ja FFP3-hengityksensuojaimia. Kangasmaskilla ja kirurgisella maskilla on aika vaikeaa tavoittaa yhden mikrometrin luokkaa olevia hiukkasia. Jos ne halutaan suodattaa, pitäisi siirtyä FFP2-luokan suojaimiin, joiden suodatusteho on 0,3 mikrometrin tasolla. FFP-luokan suojaimet antavat suojaa myös käyttäjälleen (sekä luonnollisesti käyttäjästä poispäin.)

On hyvä muistaa kolme tärkeintä tekijää, joilla voi vähentää ilmateitse tapahtuvan tartunnan riskiä: kannattaa pitää etäisyyttä, käyttää riittävän suojaavaa maskia ja huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta. Käymme myös jatkuvaa vuoropuhelua Suomen johtavien infektiolääkärien kanssa. Infektioiden torjunnassa isoimmassa roolissa on hyvä käsihygienia.

Katso Medantan kasvomaskimallisto täältä.