Medanta

Tutkimusyhteistyömme siivittää entistä turvallisempien tekstiilien kehitystä

Tutkimusyhteistyömme siivittää entistä turvallisempien tekstiilien kehitystä

Antimikrobista pihkaa metsästä, vaatteiden testausta oikeassa sairaalaympäristössä sekä killtime-tutkimusta. Me Medantassa teemme jatkuvaa ja tiivistä yhteistyötä yliopistojen, sairaaloiden ja muiden tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Tutkimus- ja kehitystyö on aina ollut Medantan toiminnan keskiössä. Jotta pystyisimme tulevaisuudessakin tarjoamaan asiakkaillemme markkinoiden parasta tekstiiliturvallisuutta, selvitämme jatkuvasti erilaisia tapoja kehittää tuotteitamme.

Tutkimusyhteistyö on tarjonnut meille myös hienoja mahdollisuuksia verkostoitua alan asiantuntijoiden kanssa ja testata tekstiiliturvallisuutemme toimivuutta laboratorioissa ja oikeissa työympäristöissä.

Tässä kolme tekstiiliturvallisuuden edistämiseen tähtäävää hanketta, joissa olemme tällä hetkellä mukana:

  1. Antimikrobista pihkaa metsästä

Maan hallituksen kärkihankkeisiin kuuluva Challenge Finland pyrkii yhdistämään korkeakoulujen tuottaman tutkimuksen ja yritysten tuotekehityksen. Päädyimme mukaan tällaiseen hankkeeseen, kun Business Finlandin eli entisen Tekesin edustaja soitti meille loppuvuodesta 2016 ja kertoi, että Tampereen teknillisellä korkeakoululla voisi olla juuri meitä kiinnostava hanke.

Tampereella tutkitaan pihkan antimikrobisia ominaisuuksia polymeereissä. Hanke sopii meille loistavasti, sillä etsimme jatkuvasti uusia tapoja edistää tekstiiliturvallisuutta. Kun saimme tietää tästä hankkeesta, ajoimme jo seuraavana päivänä Tampereelle kuulemaan lisää. Tutkimuksen tulokset selviävät vuoden 2019 alkupuolella ja päätämme silloin jatkotoimenpiteistä.

  1. Tekstiilit testiin oikeassa sairaalaympäristössä

Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa aloitimme yhteistyön vuonna 2017. Silloin käynnistetty Testbed-ohjelma mahdollistaa yritysten ja tutkimuslaitosten tutkimusyhteistyön HUS:n tiloissa. Meille Testbediin osallistuminen on ollut hieno mahdollisuus tutkia antimikrobisten tekstiilien toimivuutta oikeassa sairaalaympäristössä.

Testbed-yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa on tutkittu antimikrobisten tekstiiliemme hyötyjä sairaalan henkilökunnan vaatteissa. Tuloksia saamme tietoon vuoden 2019 alkupuolella. Toisessa vaiheessa aiomme tutkia antimikrobisten tekstiilien hyötyjä potilas- ja liinavaatteissa. Uskomme, että antimikrobisen käsittelyn hyöty voi potilastekstiileissä olla suurempikin kuin henkilökunnan vaatteissa, sillä esimerkiksi liinavaatteita ei vaihdeta kahdeksan tunnin välein.

  1. Viikin killtime selvittää mikrobien elinajanodotetta

Kolmas käynnissä oleva yhteistyöhankkeemme on Helsingin yliopiston kanssa tehtävä killtime-tutkimus. Yliopiston tutkijat tartuttavat Viikin laboratorioissa taudinaiheuttajia antimikrobisesti käsiteltyihin tekstiileihimme ja selvittävät, kuinka nopeasti ne kuolevat.

Viikin sekä HUS:n tiloissa tehtävät tutkimukset liittyvät toisiinsa, ja aiomme yhdistää HUS:ssa saatavia tutkimustuloksia Viikin laboratorioissa tehtäviin havaintoihin. Lopulta yliopiston ja HUS:n asiantuntijat analysoivat tulokset ja tekevät johtopäätökset.

P.S. Olemme alkaneet tutkia myös älyteknologian mahdollisuuksia terveydenhuollossa. Tästäkin kerromme lisää vuoden 2019 aikana.

Pysy kuulolla tilaamalla Medantan uutiskirje