Medanta

Taidetta ja loistoruokaa – Medanta vaatettaa Food & Artin huippukokit

Kaikki sai alkunsa suomalaisuuden ytimestä, metsästä ja sen antimista. Michelin-ravintola Olon omistaja Pekka Terävä halusi esitellä ulkomaalaisille kokkikavereilleen Suomen luontoa. Kun hän kertoi unelmastaan ystävälleen Riikka Kannakselle, Suomen ruokakartalle syntyi uusi herkullinen piste: Mänttä ja Food & Art.

Joka elokuu vuodesta 2014 lähtien Mäntän metsissä on kykkinyt kansainvälisiä huippukokkeja suomalaisia raaka-aineita keräämässä. Niistä on syntynyt kokemuksellisia huippuillallisia ruuan rakastajien illallispöytiin taidemuseo Göstassa. Joka vuosi makumatka on ollut erilainen.

”Henki on sama kuin alussa. Kutsumme edelleen huippukokkeja maailmalta Mänttään. He kokkailevat yhdessä ja kantavat herkut pöytään festarivieraidemme nautittaviksi taideympäristössä”, Terävä kertoo.

Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas on illallisten emäntä ja vaikuttuu joka kerta ihmisten heittäytymisestä.

”Ihmisillä on hauskaa. Tänä vuonna jokainen illallisvieras laittoi mustan liinan silmilleen ja muovaili sokkona kanan. Naurua piisasi. Ja viimeisen illan hetki, kun lavalle nousevat kokit ja apukokit, on aina pysähdyttävä: tämä jengi kokoontuu vain kerran elämässä.”

Pekka Terävä -kokkitakin synty

Myös Medantan legendaarinen Pekka Terävä -kokkitakki on saanut alkunsa Mäntän Food & Artista. Joka festarikesä huippukokit ympäri maailmaa ovat vetäneet sellaisen päällensä Göstan keittiössä ja ihastelleet takin pehmeyttä ja mukavuutta.

”Kokilla työvaate saattaa olla päällä aamukymmenestä iltamyöhään, joten mukavuus ja tekstiilin pehmeys ovat arvokkaita ominaisuuksia. Innostuin Medantan kokkivaatteista uuden tulokulman takia: niissä onnistuttiin yhdistämään mukavuus ja tyylikkyys. Antibakteerisuus on hieno lisä”, Terävä toteaa.

Kun hän alkoi Medantan kanssa suunnitella nimeään kantavia kokkitakkeja, ensin syntyi valkoinen takki tyylikkäällä kaksirivisellä napituksella. Toisen malliratkaisun hän tarvitsi tilaisuuksiin, jossa hän esiintyy ensin pikkutakissa ja seuraavassa hetkessä onkin oltava jo keittiössä. Näin syntyi ohuempi, kauluspaitatyyppinen kokkitakki, joka mahtuu hyvin pikkutakin alle.

Terävästä kokkitakkien malleissa saa olla variaatioita, mutta väristä hän on tarkka: kokkitakin pitää olla valkoinen. ”Se kertoo puhtaudesta ja viestittää huolellisuutta, jolla ruokaa valmistetaan.”

Terävän mukaan vaatteet ovat kokeille tärkeä osa ammatti-identiteettiä.

”Ne ovat ravintolajoukkueen uniformu ja luovat yhteenkuuluvuutta. Vaatteet ovat myös osa yrityksen identiteettiä. Niiden pitää olla tip top, jotta vieraat huomaavat tyylikkyyden ja ammattimaisuuden. Laadukkaat työvaatteet heijastavat myös työntekijöiden arvostusta.”

Yhdessä syömistä ja uusia ideoita

Food & Artilla Riikka Kannas ja Pekka Terävä haluavat edistää ruokailukulttuuria, ja sen lisäksi he toivovat, että ruuan ja taiteen yhdistäminen synnyttää myös uutta ajattelua.

”Rikkaan keskustelun kautta voi syntyä uusia isoja asioita. Haluamme tehdä asioita rohkeasti ja tuoreella tavalla. Herättelemme uusia ryhmiä ruuan ja taiteen pariin”, Kannas sanoo.

Tapahtumia ja pop-up-ravintoloita onkin tullut Food & Artiin joka vuosi lisää. Nyt kesän 2018 vetonaula oli belgialaisen taiteilijan Koen Vanmechelenin tekemä taidelounas ravintola Göstassa. Hän oli Serlachius-museoiden kesän päätaiteilija, ja hän on myös entinen Michelin-ravintolakokki.

”Meistä kolmesta tuli ystäviä. Olisi ollut mahtava syödä Koenin valmistama ateria taidemuseo Göstan pääsalissa hänen teoksiensa keskellä, mutta emme kysyneet sitä museolta ajoissa”, Terävä kertoo.

Food & Artin huippukokkien järjestämään ruokahemmotteluun tuli tänä vuonna paljon uusia osallistujia – eri-ikäisiä pariskuntia ja muutama iso perhekuntakin.

”Nyt oli tarjolla eri hintaluokkien menuita, eli osallistuminen ei jää kiinni rahasta”, Kannas toteaa.

Hän iloitsee ruokamatkailun kasvusta. Alan yritykset nostavat ruokaa esille entistä enemmän ja järjestävät esimerkiksi teemaviikkoja.

”Suomessa ruokamatkailua on vielä aika vähän, mutta kyllä se sieltä tulee. Täälläkin on alettu ymmärtää, että ihmiset matkustavat ruuan ja mestarikokkien perässä. Ja nyt ei enää tarvitse lähteä aina maailmalle hankkimaan elämyksiä – omassakin maassa riittää koettavaa.”

Seuraavaksi iskee klassinen aitous

Seuraavaksi ruokatrendiksi Pekka Terävä veikkaa klassisuutta. Tosin hän itse ei puhu trendistä vaan ohjurista. Se tarkoittaa, että asioita viedään tai kehitetään seuraavalle asteelle.

”Pohjoismainen, meksikolainen ja perulainen keittiö ovat olleet pitkään pinnalla. Uskon, että parin kolmen vuoden sisällä klassisuus astuu esiin voimakkaammin. Ovat kyseessä sitten paistetut tai marinoidut silakat, ruoka alkaa näyttäytyä ihmisille eri tavalla kuin aiemmin. He haluavat aitoutta.”

Kannas ei vielä paljasta, millainen ohjuri viitoittaa vuoden 2019 Food & Artin ohjelmaa ja ruokamaailmaa, mutta yhden lupauksen hän antaa: ihmisiä ihastuttanut elokuvaillallinen toteutuu varmasti uudelleen.

Lue lisää blogelja ja asiakascaseja Medantan Chef -mallistosta:

Kun oma mieskin vaihtoi jenkkipöksyt meidän kokkihousuihin

Kaikki asiakascaset